czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Drożdżowa babka z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babka dzięki czekoladowemu nadzieniu nie jest sucha. Idealna do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty...

Drożdżowa babka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowa babka z czekoladą

 

 

  • Nadzienie:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 szklanki brązowego cukru,
  • czubata łyżka kakao,
  • 40g masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie białej polewy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka z czekoladą
1. W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm. 2. Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą. 
Drożdżowa babka z czekoladą
Ciast zagnieśc wg instrukcji i odstawić do wyrośnięcia
Drożdżowa babka z czekoladą
Rozwałkowane ciasto posypać gotowym nadzieniem
Drożdżowa babka z czekoladą
Ciasto delikatnie zrolowac wzdłuż dłuższego boku
Drożdżowa babka z czekoladą
Ciasto ułożyć w formie, dokładnie skleić końce