Sposób przygotowania:
Babka straciatellaETAP 1
Posmarowaną tłuszczem formę na babkę oprószamy mąką.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
ETAP 2
W misce umieszczamy masło oraz cukier puder. Składniki dokładnie ucieramy dodając stopniowo do nich po jednym jajku.
ETAP 3
Na tym etapie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale tak ma być.
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4
Następnie dodajemy do niego startą czekoladę. Czekoladę łączymy z ciastem za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotową „masę straciatella” wykładamy do przygotowanej foremki.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ją około 55-60 minut w 180°C, do tzw. „suchego patyczka”.
Upieczoną wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia
ETAP 6
POLEWA: W ciepłym mleku rozpuszczamy na wolnym ogniu mleczną czekoladę. Płynną oblewamy ostudzoną babkę.
DEKORACJA: Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wylewamy na płaską powierzchnię i pozostawiamy ją do zastygnięcia. Z zastygniętej nożem wykonujemy wiórka. Powstałe układamy na wierzchu babki tworząc z nich gniazdo. W środek gniazda wkładamy lukrowane jajeczka.
SylaUla