jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Babka straciatella

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do dekoracji babki można użyć dodatkowo 1-2 ptaszki. Taka dekoracja zrobiła na gościach wrażenie. Żal było rozkrawać, ale smak deseru zrekompensował wszystko:) Polecam na wielkanocny stół.

Babka straciatella Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka straciatella

CIASTO forma z kominkiem o pojemności 2 l

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250 gram masła,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 gram gorzkiej czekolady dobrej jakości

POLEWA;

  • 150 gram mlecznej czekolady,
  • 4 łyżki mleka,

DEKORACJA:

  • 100 gram gorzkiej czekolady ( na wiórka),
  • Jajeczka czekoladowe w kolorowym lukrze,

DODATKOWO:

  • Mąka do oprószenia formy,
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka straciatella

ETAP 1

Babka straciatella
na tarte ścieramy czekoladę

Posmarowaną tłuszczem formę na babkę oprószamy mąką.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 2

Babka straciatella
do utartego masła dodajemy jajka

W misce umieszczamy masło oraz cukier puder. Składniki dokładnie ucieramy dodając stopniowo do nich po jednym jajku.

ETAP 3

Babka straciatella
Miksujemy wszystkie składniki ciasta poza czekoladą

Na tym etapie masa może wyglądać na lekko zwarzoną, ale tak ma być.
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Babka straciatella
czekoladę łączymy z ciastem łyżką

Następnie dodajemy do niego startą czekoladę. Czekoladę łączymy z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Babka straciatella
przygotowane ciasto przekładamy do formy

Gotową „masę straciatella” wykładamy do przygotowanej foremki.

Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ją około 55-60 minut w 180°C, do tzw. „suchego patyczka”.

Upieczoną wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia

ETAP 6

Babka straciatella
czekoladę potrzebną na wiórka pozostawiamy do zastygnięcia

POLEWA: W ciepłym mleku rozpuszczamy na wolnym ogniu mleczną czekoladę. Płynną oblewamy ostudzoną babkę.

DEKORACJA: Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wylewamy na płaską powierzchnię i pozostawiamy ją do zastygnięcia. Z zastygniętej nożem wykonujemy wiórka. Powstałe układamy na wierzchu babki tworząc z nich gniazdo. W środek gniazda wkładamy lukrowane jajeczka.