Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowa babka z czekoladą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Jak tylko przeczytałam przepis iziony na "Kokosową babeczkę"od razu wiedziałam, że zasmakuje mojej rodzince:) Od siebie wprowadziłam kilka zmian i upiekłam ją...

Kokosowa babka z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa babka z czekoladą

 

  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mleka zagęszczanego niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Kokosowa babka z czekoladą
Brązowy cukier miksować z olejem przez ok. 5 minut. Następnie dodawać do tego po jednym jajku i za każdym razem dokładnie utrzeć. Ubijać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstniej. Do gęstej emulsji dodawać na przemian po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka i wiórków kokosowych, cały czas ucierać. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, czekoladę dość drobno posiekać. Skórkę pomarańczową i czekoladę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do małej keksówki i 8 foremek do muffinek). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto piec "do suchego patyczka" (muffinki piekłam ok. 30 minut, a dużą babkę ok. 70 minut). Upieczoną babkę ostudzić, można ją dodatkowo polukrować.
Kokosowa babka z czekoladą
Cukier z olejem ubijany mikserem na najwyższych obrotach.
Kokosowa babka z czekoladą
Mąka mleko i wiórki kokosowe dodawane na przemian do gęstej emulsji.
Kokosowa babka z czekoladą
Skórka pomarańczowa i posiekana czekolada dodane do ciasta.
Kokosowa babka z czekoladą
Gotowe ciasto przełożone do keksówki i foremek do muffinek.