iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1304]

Muffiny z michałkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Małe i słodkie babeczki smakują zawsze i wszystkim te będą smakować na pewno bo mają w sobie czekoladę i pyszne orzechowe cukierki.

Muffiny z michałkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffiny z michałkami

 

  • ciasto:
  • 14 dag cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 85 gram masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1/2 opakowania czekoladowych kropelek
  • dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • kilka cukierków michałków
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Muffiny z michałkami
Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją na sucho z cukrem, szczyptą soli oraz sodą.Masło stopić i przestudzić w drugiej misce ubić jajka i dodać do nich mleko oraz przestudzony tłuszcz po wymieszaniu dolać do suchych składników i wymieszać łyżka na koniec dodać czekoladowe kropelki i po wymieszaniu ciastem napełnić przygotowane papierowe foremki i piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut po upieczeniu wystudzić.Zimne muffinki polać rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i po wierzchu posypać pokrojonymi na plasterki cukierkami, odstawić do zastygnięcia czekolady.
Muffiny z michałkami
Do ciasta dodać czekoladowe kropelki.
Muffiny z michałkami
Ciastem napełnić papierowe foremki do muffin.