SUPERPRZEPIS

Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką

  • 2
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką Więcej zdjęć (6)

Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką to pyszne domowe babeczki które idealnie nadają się na deser dla całej rodziny.

Składniki:

Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką

 

 

  • dodatkowo:
  • mielona kawa
  • owoce:
  • mrożone maliny

 

  • kruszonka:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mąki
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka z laski wanilii - mieszamy. Masło roztapiamy, przestudzamy, przelewamy do drugiej miski dodając jajko, kefir i mleko - mieszamy.

Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia. Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki.

Uzyskaną kruszonkę przekładamy na owoce. Muffiny pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - muffiny mają być zarumienione.  


Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
do miski przesypujemy wszystkie suche składniki
Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
do drugiej miski przekładamy wszystkie mokre składniki
Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
do suchych składników wlewamy mokre składniki i mieszamy
Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
do papilotów przekładamy ciasto wraz z owocami i oprószamy kawą
Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką
przygotowujemy kruszonkę którą nakładamy na owoce