Sposób przygotowania:
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkamiKarmelizowane gruszki:

Gruszki obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cukier waniliowy wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuścić.
Do płynnego cukru dodać masło i połączyć. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić i smażyć obtaczając je delikatnie w karmelu, aż zmiękną. Wystudzić.
Połowę gruszek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z twarogiem do uzyskania jednolitego kremu.
ETAP 2:

Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać masło i cukier.
Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita.
ETAP 3:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować.
Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.
ETAP 4:

Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron.
ETAP 5:

Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem.
Smacznego :)
CORAL