SUPERPRZEPIS

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami Więcej zdjęć (2)

Delikatne i miękkie placuszki pancakes z dodatkiem szpinaku, który nadał im pięknego zielonego koloru. Podane ze słodkim twarożkiem połączonym z karmelizowanymi gruszkami to propozycja na słodkie śniadanie.

Składniki:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami

 

SZPINAKOWE PANCAKES:

  • 150 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 100 g świeżego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami

Karmelizowane gruszki:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami
Gruszki pokroić i smażyć obtaczając w karmelu.

Gruszki obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cukier waniliowy wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuścić.

Do płynnego cukru dodać masło i połączyć. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić i smażyć obtaczając je delikatnie w karmelu, aż zmiękną. Wystudzić.

Połowę gruszek odłożyć, a pozostałe zmiksować razem z twarogiem do uzyskania jednolitego kremu.

ETAP 2:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami
Szpinak zmiksować w blenderze z jajkami, mlekiem, cukrem i masłem.

Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać masło i cukier.

Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita.

ETAP 3:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą szpinakową.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować.

Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki.

ETAP 4:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami
W trakcie smażenia placuszki nabiorą intensywnego, zielonego koloru.

Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron.

ETAP 5:

Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami
Krem z gruszkami rozsmarować na placuszkach.

Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem.

Smacznego :)


Tagi:

placuszki