bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

modra kapusta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

na śląsku niedzielny obiad bez kapusty , to nie obiad

modra kapusta

Składniki:

modra kapusta

 

  • 1 kg czerwonej kapusty (mnie wystarcza na 4 osoby)
  • 1 średnia cebula
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • sól , pieprz , cukier , ocet

Sposób przygotowania:

modra kapusta
Poszatkowaną kapustę ugotować dodając 1-2 łyżeczki soli (lepiej mniej i później dosolić) . Boczek pokroić w niedużą kostkę i mocno zeskwarzyć (bez dodatku tłuszczu) , dodać do odcedzonej już kapusty razem z tłuszczem który się wytopi . Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i również wrzucić do kapusty . Doprawić cukrem , pieprzem i octem . Proponuję dodawać niewielkie ilości przypraw i smakując doprawiać według własnego gustu . Kapusta ma mieć posmak słodko - kwaśno - ostry .
Kapustę robię dość miękką .

Tagi:

kapusta