Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Modra kapusta z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Modra kapusta z jabłkiem wg przepisu mojej babci

Modra kapusta z jabłkiem

Składniki:

Modra kapusta z jabłkiem

 

  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 1 cebulka
  • 1 jabłko
  • słonina 100 g
  • sol
  • pieprz
  • ocet około 1kieliszka
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Modra kapusta z jabłkiem
Kapustę czerwoną dość grubo szatkujemy, cebulkę kroimy w kostkę. Kapustę wrzucamy do garnka dodajemy około 1/2 szklanki wody i dusimy przez ok. 20 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną słoninę oraz cebulę kiedy wszystko się zarumieni dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnie do garnka z kapustą, dodajemy cebulkę przesmażoną z boczkiem i octem , sól, cukier i pieprz i dusimy razem przez około 2- 3 minuty