gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowaną modrą kapustę z kiełbasą na ciepło podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - ma fajny smak.

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło

Składniki:

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło

 

  • 1/2 główki modrej kapusty
  • sól
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • ocet do smaku
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło

ETAP 1:

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło
Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy ok. 1 litr wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Odcedzamy na sitku lub cedzaku.

ETAP 2:

Modra kapusta z kiełbasą na ciepło
Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy (na oliwie) ok. 7-10 minut. Następnie dodajemy odcedzoną kapustę, ocet oraz cukier i pieprz do smaku.. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Tak przygotowana kapustę przekładamy do miseczki.