Sposób przygotowania:
Duszona modra kapusta z nutką Wschodu
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ok. 30 minut- na czas gotowania się kapusty. Kapustę zalać wrzątkiem, tak by tylko ją przykryć, dodać wegetę, listki laurowe i ziele. Gotować ok. 20- 25 minut do miękkości pod przykryciem. Na głębokiej patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Gotową kapustę przelać na sicie, przepłukać i dodać na patelnie, dodać też rodzynki i starte na grubych oczkach jabłko, ocet, goździk, podlać wrzątkiem, dusić 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, łyżeczką cukru, sosem sojowym, podlać octem, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Podawać na ciepło lub na zimno z pieczonym mięsem i ziemniakami. Miskę udekorować natką pietruszki.
bernika
jaNina