kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Modra kapusta na śląski obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Modra kapusta w sam raz na Śląski obiad

Modra kapusta na śląski obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Modra kapusta na śląski obiad

 

  • Czerwona kapusta - 1 główka
  • Smalec - 2 łyżki
  • Cebula - 2 sztuki
  • Pieprz
  • Sól
  • Cukier
  • Ocet - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Modra kapusta na śląski obiad
Na samym początku czerwoną kapustę szatkujemy na małe kawałki. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą. Pod przykryciem gotujemy przez około 40 min aż kapusta będzie miękka. W między czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną kapustę odcedzamy dodajemy 2 łyżki smalcu, usmażoną cebulę oraz 2 łyżki octu. Wszystko razem mieszamy w ganku i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Najlepiej modrą kapustę podawać z kluskami i roladą na ciepło. Smacznego!!!
Modra kapusta na śląski obiad
Poszatkowana czerwona kapuste gotujemy aż do miękkości
Modra kapusta na śląski obiad
Ugotowaną kapustę czerwoną dosalamy do smaku, dodajemy smalec i odrobinę octu
Modra kapusta na śląski obiad
Smalec gotowy do dodania do czerwonej kapusty
Modra kapusta na śląski obiad
Wymieszana czerwona kapusta tuż przed podaniem na stól

Tagi:

kapusta