jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Modro kapusta.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To jeden z wielu przepisów na śląską czerwoną kapustę, składnika typowego śląskiego niedzielnego obiadu.

Modro kapusta. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Modro kapusta.

 

  • główka kapusty czerwonej (średniej wielkości)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • cukier i sok z cytryny do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Modro kapusta.
Szatkujemy kapustę, wsypujemy ją do garnka o grubym dnie, podlewamy niewielką ilością wody.Obieramy cebulę i jabłko. Szatkujemy drobno cebule i jabłko - dodajemy je do kapusty.Lekko posypujemy solą i pieprzem. Dusimy wszystko do chwili, aż kapusta będzie miękka. Dodajemy 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem oraz solą i pieprzem jeśli trzeba. Kapustę można udekorować kawałkiem marchewki z rosołu i gałązką zieleniny.
Modro kapusta.
Dodajemy 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem
Modro kapusta.
Modro kapusta to dodatek do śląskiego obiadu z mięsem i kluskami.