gvlba

gvlba

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Mój chlebek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam chlebek własnej roboty.Najlepszy jest jeszcze ciepły i posmarowany masłem

Mój chlebek

Składniki:

Mój chlebek

 

  • 0,5kg mąki przennej lub razowej
  • czubata łyżka soli
  • 5 dag drożdzy
  • 0,5 litra ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Mój chlebek
Drożdże rozpuść w wodzie z dodatkiem 2 lyżek mąki.Odstawic na ok 10 min w cieple miejsce. W misce wymieszaj wszystkie składniki(pozostałą mąke,cukier,olej,sól i reszte wody) i zalac je rozczynem z drożdzy. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było śladów mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Piec w temp. 180 st. przez 45-50 min, aż skórka będzie złota. .Do ciasta można dodac tagże słonecznik,siemie lniane,otręby,czy co kto lubi.Będzie pyszne