Bomika

Bomika

Kucharz
[Przepisów: 16]

Mój jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne ciasto na co dzień i od święta

Mój jabłecznik

Składniki:

Mój jabłecznik

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1 proszek do pieczenia- mały
  • jabłka prażone lub kupne ze słoika

Sposób przygotowania:

Mój jabłecznik
cukier puder utrzeć z olejem, do płynnej masy dodawać po całym jajku /bez skorupki:)/ i ucierać dalej, Mąkę przesiać na sicie razem z proszkiem do pieczenia oraz mączką ziemniaczaną i stopniowo dodawać do ucieranej masy. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć i rozprowadzić na prostokątnej blasze wyłożonej papierem, na to jabłka /ja daję gotowe ze słoika z Lidla/ i na to druga część ciasta . Pieczemy w średni nagrzanym piekarniku na ok. 180C 40-50 minut. Pyszne na ciepło i na zimno...ja posypuję cukrem pudrem- można podawać z bitą śmietana... smacznego!