monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Gotuję barszczyk wcześniej a potem go zamrażam, w wigilię tylko go odgrzewam i dodaję ocet i uszka:-)

Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem

 

  • 2 duże buraki
  • 1 mała marchewka
  • 5 cm pora
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 suszone grzybki
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • sól
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem
Buraki umyć, osuszyć i obrać. Przekroić na ćwiartki. Marchewkę obrać umyć, pora umyć. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka uzupełnić zimna wodą i gotować do miękkości buraków. Zdjąć z ognia i pozostawić na noc do ostygnięcia.Na drugi dzień ponownie wstawić na ogień i podgrzewać. W między czasie obrać cebulę, przekroić na pół i na płycie palnikowej obsmażyć cebulę. Dodać ją do barszczu. Dodać także grzybki. Całość ponownie zagotować. Dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego i jeszcze raz zagotować. Zdjąć z ognia, przecedzić. Warzywa wyrzucić a grzybki drobno pokroić i dodać do barszczu.Wystudzić i przelać do plastikowego pojemnika i zamrozić( nie psuję to smaku zupy).Dzień przed wigilią wyjąć pojemnik z zamrażalnika. W wieczór wigilijny barszczyk ponownie zagotować, zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki octu. Dodać uszka i delektować się tym wspaniałym daniem wigilijnym. Smacznego!
Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem
warzywa obrać, umyć i przełożyć do garnka zalać wodą i gotowac do miękkości buraków
Mój wigilijny barszczyk z grzybkiem
Podczas drugiego dnia gotowania barszczu dodać 2 grzybki suszone

Tagi:

buraki