Sposób przygotowania:
Mój zakwas na żur
Do kamiennego garnka wsypujemy mąkę ,rozmieszamy z połową przegotowanej i ostudzonej do około 50* wody ,dodajemy przekrojone na połówki ząbki czosnku ,następnie do powstałej papki ,dodajemy resztę ciepłej wody ,przykrywamy garnek ściereczką lnianą lub grubą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni. Radzę dodać do zakwasu skórkę z chleba razowego wtedy proces kiśnięcia będzie przebiegał szybciej. Tak przygotowany zakwas może być przechowany w chłodnym miejscu do dwóch tygodni a w lodówce do miesiąca.na jego bazie można przygotować nie tylko biały barszcz ale wszelkiego rodzaju żurki. Rozcieńczony z wodą o równej proporcji doskonale latem gasi pragnienie:)
edytaha
2milutka
Rozdaję zawsze siostrom i dlatego tyle im nigdy nie wychodzi:(