2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Mój zakwas na żur

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Naturalny zakwas do domowego żurku

Mój zakwas na żur

Składniki:

Mój zakwas na żur

 

Sposób przygotowania:

Mój zakwas na żur
Do kamiennego garnka wsypujemy mąkę ,rozmieszamy z połową przegotowanej i ostudzonej do około 50* wody ,dodajemy przekrojone na połówki ząbki czosnku ,następnie do powstałej papki ,dodajemy resztę ciepłej wody ,przykrywamy garnek ściereczką lnianą lub grubą gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę dni. Radzę dodać do zakwasu skórkę z chleba razowego wtedy proces kiśnięcia będzie przebiegał szybciej. Tak przygotowany zakwas może być przechowany w chłodnym miejscu do dwóch tygodni a w lodówce do miesiąca.na jego bazie można przygotować nie tylko biały barszcz ale wszelkiego rodzaju żurki. Rozcieńczony z wodą o równej proporcji doskonale latem gasi pragnienie:)

Tagi:

zakwas