Sposób przygotowania:
Żurek z podsmażoną kiełbasą
Włoszczyznę ( kupiłam gotową na tace ) przełożyć do garnka zalać 1 litrem wody, dodać czosnek oraz 1 liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć i gotować około 40 minut, następnie z wywaru odcedzić warzywa i dolać zakwas, zagotować na koniec do żurku dodać chrzan i śmietanę wymieszana z 1 łyżką mąki w 1/2 szklanki wody, całość jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i spora ilością suszonego majeranku.
Kiełbaskę pociąć na mniejsze kawałki i podsmażyć na margarynie, kiedy kiełbasa się zrumieni dodać na patelnię cebulę pokrojoną w troszkę większą kostkę i całość razem podsmażyć na złoty kolor. Jajka u mnie 5 sztuk, ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Na dnie talerza ułożyć jajko przekrojone na pół i podsmażoną kiełbaskę, zalać gorącym żurkiem i na wierzchu dołożyć niewielką ilość cebulki razem z tłuszczem.
Żurek podawać z dodatkiem chleba lub tak jak ja lubię z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzyku.
Kiełbaskę pociąć na mniejsze kawałki i podsmażyć na margarynie, kiedy kiełbasa się zrumieni dodać na patelnię cebulę pokrojoną w troszkę większą kostkę i całość razem podsmażyć na złoty kolor. Jajka u mnie 5 sztuk, ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Na dnie talerza ułożyć jajko przekrojone na pół i podsmażoną kiełbaskę, zalać gorącym żurkiem i na wierzchu dołożyć niewielką ilość cebulki razem z tłuszczem.
Żurek podawać z dodatkiem chleba lub tak jak ja lubię z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzyku.