mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja Panna Cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Włoski deser prosty w przygotowaniu w domu.

Moja Panna Cotta

Składniki:

Moja Panna Cotta

 

Sposób przygotowania:

Moja Panna Cotta
Na początku truskawki umyć, osuszyć i pousuwać szypułki. Następnie wrzucić je do miski i zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Powstała masa powinna być gładka i jednolita. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Laskę wanilii rozciąć na pół i wybrać miąższ. Do rondelka wlać śmietanę i zagotować. Następnie dodać pozostały cukier puder, wanilię i dalej gotować na małym ogniu. Po upływie 5 minut wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie przelać do małych foremek lub miseczek i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawić foremki na moment do gorącej wody i delikatnie wyjąć deser na talerzyk. Na koniec polać wierzch sosem truskawkowym. Smacznego.