Sposób przygotowania:
Moja Panna Cotta
Na początku truskawki umyć, osuszyć i pousuwać szypułki. Następnie wrzucić je do miski i zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Powstała masa powinna być gładka i jednolita. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości bardzo gorącej wody. Laskę wanilii rozciąć na pół i wybrać miąższ. Do rondelka wlać śmietanę i zagotować. Następnie dodać pozostały cukier puder, wanilię i dalej gotować na małym ogniu. Po upływie 5 minut wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie przelać do małych foremek lub miseczek i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawić foremki na moment do gorącej wody i delikatnie wyjąć deser na talerzyk. Na koniec polać wierzch sosem truskawkowym. Smacznego.