mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja paprykowa pasta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta idealna na kanapkę albo jako, np. dip do warzyw.

Moja paprykowa pasta

Składniki:

Moja paprykowa pasta

 

  • 1 duża czerwona papryka
  • 170 g kremowego białego serka
  • mała natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • kilka kropli soku z limonki
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Moja paprykowa pasta
Na początku rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy paprykę w całości przez jakieś 20-25 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu obracamy ją kilka razy.
Musimy pilnować, aby na skórce nie pojawiły się ciemne plamki i papryka nie spiekła się za bardzo.
Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia a potem obieramy ją ze skórki, kroimy na pół i dokładnie oczyszczamy z nasion i jasnych błonek, po zmiksować przy użyciu blendera.
Do papryki wkładamy serek, słodką i ostrą paprykę w proszku, posiekaną natkę pietruszki. Całość skraplamy sokiem z limonki i dokładnie miksujemy.
Na koniec doprawiamy do smaku naszą pastę solą i pieprzem.
Smacznego.