Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

moja potrawka warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna, małokaloryczna potrawka warzywna

moja potrawka warzywna

Składniki:

moja potrawka warzywna

 

  • 3 średnie cebule
  • 20 deko cukinii
  • pół słoika papryki marynowanej
  • 2 średnie pomidory
  • 3 ogórki korniszone lub kiszone
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżka keczupu
  • Przyprawy : pieprz, oregano, zioła, sól
  • torebka ryżu

Sposób przygotowania:

moja potrawka warzywna
Cebule obieramy o kroimy w krążki. Na patelnie dodajemy troszkę masła lub margaryny i na to dodajemy cebulę. Smażymy ją ok 5 minut po czym zalewamy wodą aby się dusiła. Solimy. Do duszącej sie cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, ogórki. Gdy woda wyparuje to ponownie podlać troszkę. Paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy na patelnię. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki- wrzucamy do pozostałych warzyw. Wszystko dusimy ok 6 minut pod przykryciem Wstawiamy wodę w oddzielny garnek i gotujemy ryż ok 20 minut. Nasze warzywa posypujemy pieprzem, ziołami, oregano. Mieszamy dokładnie i dusimy ok 3minut. Po 3 minutach dodajemy konentrat pomidorowy oraz keczup. Dusimy jeszcze ok 3 minut. Na talerz wykładamy ryż i na ryż wykładamy naszą potrawkę warzywną.