Sposób przygotowania:
Moja sycąca kartoflanka
Słoninkę kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni na skwarki.Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę.Podsmażamy 1 łyżce smalcu powstałego z topienia słoninki.Ziemniaki,marchewkę i pietruszkę obieramy.Ziemniaki kroimy na 4 części, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie roztapiamy połowę masła,dodajemy cebulę i lekko smażymy.Dodajemy ziemniaki, pieczarki i jarzyny.Po lekkim podsmażeniu dodajemy mięso ,mieszamy, dolewamy odpowiednią ilość wody, dodajemy listek laurowy oraz pieprz i sól do smaku.Pozostawiamy na maleńkim płomieniu palnika przez 1 godzinę. Zupa ma lekko mrugać.Po tym czasie do zupy dodajemy rozrobiony z wodą sos grzybowy i gotujemy 5 min. Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozbijamy zawartość zupy, na koniec zabielamy śmietaną. Zupę podajemy posypaną skwarkami ze słoninki lub boczku.