iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczna delikatna zupa z dodatkiem kawałków białych szparagów. Dla wykończenia jajko na miękko podane z prażona cebulką. Zupka smaczna dla całej rodziny prezentuje się i smakuje.

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem

Składniki:

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2 łyżki prażonej cebuli

 

 

  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego

 

  • 2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z białymi szparagami i jajkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na maśle kostki ziemniaków. Dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy. Podsmażamy chwilę.

Zalewamy winem ok 1/2 szklanki. Redukujemy alkohol. Zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy i przekładamy wszystko do garnka. Dodajemy włoszczyznę, pokrojoną drobno.

Po ok 10 min gotowania dodajemy pokrojone w 2 cm kawałki szparagi.

Dolewamy ok 3 szklanki wody. solimy do smaku. Gotujemy 10 min. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy.

Jajka gotujemy na miękko serwujemy z zupa posypane prażona cebulką.