Sposób przygotowania:
Kartoflanka doprawiona żurkiem
Warzywa obrać , umyć . Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i por w pół plasterki, cebulę w ,,piórka", pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ).Do garnka wrzucić wszystkie warzywa . Zalać wodą lekko posolić . Gotować 30 minut na małym gazie . Dołożyć białą kiełbasę i dalej gotować 20 minut. Wyjąć kiełbaski i pokroić w plasterki lub pół plasterki. Doprawić zupę rozprowadzonymi w zimnej wodzie 2 łyżkami żurku ( kupny w proszku ) lub domowym zakwasem .Dodać przyprawę do żurku i barszczu białego i pieprz do smaku . Podawać posypaną natką pietruszki . * zamiennie 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oregano, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, przyprawa do zup ( Jarzynka, Vegeta, Kucharek ,Knorr - co kto używa) do smaku. ** zupa jest zdecydowanie łagodniejsza od żurku - taka kartoflanka lekko kwaskowata z nutą czosnku i ziół . *** wychodzi z tego 3 duże porcje
elzbieta8960
msewka
marietta
Pan Zmieszany