migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Zalewajka na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zalewajka to taka biedna zupa, której podstawą są ziemniaki ugotowane we wodzie z dodatkiem przypraw. Potem dodajemy zakwas do żurku do smaku oraz jakąś okrasę. W zależności od regionu zupa wzbogacana jest innymi dodatkami np. suszonym grzybkiem.

Zalewajka na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zalewajka na zakwasie

 

  • 2 litry wody
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól,pieprz
  • zakwas na żurek ok 250 ml
  • 350 g cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 150 g śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Zalewajka na zakwasie
Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażona kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę jeszcze chwilkę gotować. Zestawić z ognia i zabielić śmietaną. Śmietanę wcześniej zahartować gorącym wywarem z zupy.
Zalewajka na zakwasie
Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry.
Zalewajka na zakwasie
Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku.
Zalewajka na zakwasie
Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko kwaśna, u mnie wystarczyło 250 ml. Dodać też podsmażona kiełbasę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę jeszcze chwilkę gotować.