Sposób przygotowania:
Moja zupa jarzynowa
Warzywa-marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
W/w warzywa włożyć to wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem do 2 litrów wody i do miękkości-15 minut.
Potem dodać do tego 200 ml kwaśnej śmietany wraz z 2 łyżkami mąki i wlać do wrzątku.
(Wlać do tego trochę gorącego wywaru, by się zupa nie zważyła).
Dodać do smaku 2 różne kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, maggi.
Posypać natką pietruszki lub koprem.
Gotować, aż zakipi.
Sarenka
gusia1000
W przepisie mam podaną 18 % śmietanę, a ona nie taka tucząca i od czasu do czasu można sobie pozwolić na nią, choć zupy bez zabielania też poważam.
eliza135
gusia1000
BozenaMatuszczyk
gusia1000