kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Moja zupa ogórkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mimo, iż bardzo lubię eksperymenty w kuchni to są takie klasyczne przepisy, których nie modyfikuje i nie ulepszam bo są świetne same w sobie. Klasyczna zupa ogórkowa na kościach jest jednym z nich.

Moja zupa ogórkowa

Składniki:

Moja zupa ogórkowa

 

Sposób przygotowania:

Moja zupa ogórkowa
Kość umyć i zalać wodą tak aby były przykryte, gotować i odszumować. Włoszczyznę zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Por posiekać. Warzywa dodać do gotujących się kości. Dołożyć ziele angielski, liść laurowy i gałązkę świeżego lubczyku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą półmiękkie. W tym samym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Rozgrzać masło klarowane na średniej patelni i przesmażyć ogórki do miękkości. Ogórki połączyć z wywarem, wsypać posiekany koperek i gotować chwile razem, aby smaki się połączyły. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do wywaru przez sitko, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.