Sposób przygotowania:
Moja zupa ogórkowa
Kość umyć i zalać wodą tak aby były przykryte, gotować i odszumować. Włoszczyznę zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Por posiekać. Warzywa dodać do gotujących się kości. Dołożyć ziele angielski, liść laurowy i gałązkę świeżego lubczyku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą półmiękkie. W tym samym czasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ogórki. Rozgrzać masło klarowane na średniej patelni i przesmażyć ogórki do miękkości. Ogórki połączyć z wywarem, wsypać posiekany koperek i gotować chwile razem, aby smaki się połączyły. Śmietankę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do wywaru przez sitko, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
izka506
kloruś
kości wieprzowe ;)