Sposób przygotowania:
Moja zupa wiosenna- botwinka
O tej porze roku ta zupa zawsze gości na naszym stole, tym bardziej że nie musimy kupować młodych buraczków, gdyż rosną na działce. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Ma piękny różowy kolor i charakterystyczny smak. Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami. Mięso podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać warzylion i gotować około godziny, dodać młode ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy 1 łyżeczkę mąki wymieszać z małą ilością wody, dodać do zupy.. Dodać śmietanę. Zagotować.