Sposób przygotowania:
Moje buraczki z papryką na zimę
Buraczki czerwone umyć pod bieżącą wodą i ugotować na pół twardo, trwa to zwykle od1 1/2 godziny do 2 godzin. Po tym czasie wystudzić i obrać ze skórki. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę tak samo postąpić z papryką. Do dużego garnka dodać wodę, ocet, cukier, olej, oraz przyprawy sól ja daję około 1 duża łyżka, pieprz, gorczyca, liść laurowy około 2-3 szt,, ziele angielskie 5-6 kulek. Wszystko razem zagotować i do gotującej się zalewy dodać starte buraki i mieszają doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowane buraczki przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, po napełnieniu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Jak się zawekują przechowujemy w chłodnym miejscu. Bardzo dobre jako dodatek do II dania. Zaleta taka że wystarczy otworzyć słoiczek i czas przygotowania skraca się do minimum i za to to cenie. Polecam.