lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Moje faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomite faworki które zawsze mi się udają

Moje faworki

Składniki:

Moje faworki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 50 g masła
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • szczypta soli
  • 200 g cukru pudru
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Moje faworki
Mąke przesiej,wymieszaj ze schłodzonym masłem,dodaj żółtka,śmietanę i spirytus. Składniki wymieszaj i wyrób ciasto o konsystencji jak ciasto na makaron. Po wyrobieniu energicznie uderzaj nim o stolnice aby stało się bardziej kruche. Odłóż do lodówki a po schłodzeniu rozwałkuj je na bardzo cieniutki placek (im cieńszy tym lepszy). Pokrój ciasto na paski o długości 8-10cm i na środku każdego paska zrób nacięcie wzdłuż i przez to nacięcie przełóż dowolny koniec paska. Faworki smaż na dobrze rozgrzanym smalcu gdy ich kolor będzie złoty wyjmij z tłuszczu,odsącz i posyp cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust