oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moje ostre ogóreczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pikantne ogóreczki na czas zimy.

Moje ostre ogóreczki na zimę

Składniki:

Moje ostre ogóreczki na zimę

 

  • 2,5 kg ogórki małe gruntowe
  • 3-4 łyżki soli
  • 1 szt główka czosnku
  • 2-3 szt papryczki chili
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 1/2 szkl octu
  • 2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Moje ostre ogóreczki na zimę
Małe gruntowe ogórki umyć pod zimną bieżącą wodą. Wyjąć na sito i każdy pokroić wzdłuż na cztery części. Dać do dużej miski i zasolić 3-4 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 6 godzin od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odlać sok powstały przy zasoleniu ogórków. Czosnek obrać i pokroić drobno dodając do ogórków, papryczki chili pokroić także drobno wraz z nasionkami i dodać do ogórków. Ocet, olej i cukier zagotować i zalać tym ogórki, przemieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przekładamy ogóreczki do czystych i wyparzonych słoiczków i zalewamy je powstałą zalewą, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy, robię je co roku i zawsze są pyszne i się nie psują.