Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kakaowo-kokosowy placek z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasto kakaowe zapiekane z masą kokosową i morelami. Polecam:)

Kakaowo-kokosowy placek z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowo-kokosowy placek z morelami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • Masa kokosowa:
  • 1/2 kostki palmy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 18 dkg wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • ok. 8 moreli

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kokosowy placek z morelami
Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść i rozłożyć w dużej natłuszczonej i posypanej mąką foremce (ciasto będzie mocno klejące, dość rzadkie). Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki moreli rozłożyć na cieście wypukłą stroną do dołu, lekko je wcisnąć w ciasto. MASA KOKOSOWA: Palmę zagotować z cukrem i mlekiem. Następnie zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na cieście z morelami. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem).
Kakaowo-kokosowy placek z morelami
Wszystkie składniki na ciasto zagniecione i rozłożone w foremce.
Kakaowo-kokosowy placek z morelami
Połówki moreli rozłożone na kakaowym cieście.
Kakaowo-kokosowy placek z morelami
Palma zagotowana z cukrem i mlekiem i wymieszana z wiórkami kokosowymi.
Kakaowo-kokosowy placek z morelami
Kokosowa masa rozłożona na cieście z morelami.