SUPERPRZEPIS

Knedle z morelami w kukurydzianej panierce

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce Więcej zdjęć (5)

Knedle twarogowe z morelami w chrupiącej i przepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Polecam!

Składniki:

Knedle z morelami w kukurydzianej panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z morelami w kukurydzianej panierce
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować od momentu wypłynięcia ok3min. Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego!
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce
Do ugotowanych ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto.
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce
Podsypując dodatkową mąką uformować wałek o średnicy ok 4cm.
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce
Z pociętych plastrów formować placuszki, na które kłaść morele posypane cukrem.
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce
Masło rozpuścić i dodać pozostałe składniki panierki.