reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada wieprzowa z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Soczysta rolada z owocami

Rolada wieprzowa z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada wieprzowa z morelami

 

  • 1200g łopatki- grubszy mięsień
  • 12 suszonych moreli
  • 120g boczku wędzonego
  • 2 duże serki topione po 100g każdy
  • cebula
  • 2liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka maggi
  • 1łyzka suszonego czosnku
  • 1 duża łyżka majonezu
  • 1 litr wywaru warzywnego może być z rosołków

Sposób przygotowania:

Rolada wieprzowa z morelami
Morele zalewamy ciepłą wodą lub sokiem jabłkowym i zostawiamy na min 30 minut Mięso musimy rozciąć tak,żeby powstał płat. Możemy natrzeć pieprzem ale nie solimy Na jednym boku rozkładamy plasterki boczku i przekrojone na pół morele (patrz zdjęcie) Zwijamy tak, by morele były w środku i bardzo dokładnie spinamy lub związujemy roladę. Lekko obsypujemy mąką i obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy i serki ale bez majonezu! Podlewamy wywarem i dusimy ok 1,5 godziny a w szybkowarze 45 min. Studzimy mięso i wyjmujemy szpilki lub zdejmujemy sznurek. Resztę miksujemy na sos, dodajemy majonez i ew jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Sos jak i rolada jest delikatny, śmietankowy w smaku. Roladę najlepiej jest kroić po przestygnięciu.
Rolada wieprzowa z morelami
Odkrawam skórę z boczku i zostawiam ją do sosu
Rolada wieprzowa z morelami
Morele układamy tak,żeby po zwinięciu były w śrokdku rolady
Rolada wieprzowa z morelami
Do wiązania używam podwójnie złożonych nici bawełnianych
Rolada wieprzowa z morelami
Roladę najlepiej kroić po przestgnięciu