Sposób przygotowania:
Rolada wieprzowa z morelami
Morele zalewamy ciepłą wodą lub sokiem jabłkowym i zostawiamy na min 30 minut Mięso musimy rozciąć tak,żeby powstał płat. Możemy natrzeć pieprzem ale nie solimy Na jednym boku rozkładamy plasterki boczku i przekrojone na pół morele (patrz zdjęcie) Zwijamy tak, by morele były w środku i bardzo dokładnie spinamy lub związujemy roladę. Lekko obsypujemy mąką i obsmażamy na gorącym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy i serki ale bez majonezu! Podlewamy wywarem i dusimy ok 1,5 godziny a w szybkowarze 45 min. Studzimy mięso i wyjmujemy szpilki lub zdejmujemy sznurek. Resztę miksujemy na sos, dodajemy majonez i ew jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Sos jak i rolada jest delikatny, śmietankowy w smaku. Roladę najlepiej jest kroić po przestygnięciu.