Sposób przygotowania:
Naleśniczki z morelami,borówkami i serem
Morele: Owoce dokładnie myję, usuwam pestki i kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnie, zasypuję cukrem i zaczynam smażyć. Do masy dodaję również pesteczki wydłubane z połowy laski wanilii. Całość podsmażam około 20 minut ciągle mieszając. Ilość cukru zależy od upodobań. Moje morele były dość kwaskowate. Naleśniki: Wbijam do miski jajka i zaczynam miksować. Dodaję cukier, łyżkę oleju, wodę, mąkę kukurydzianą oraz zwykłą, dolewam mleko, dodaję cukier waniliowy i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa jest za gęsta dolewam więcej wody lub mleka. Musi być dość płynna. Smażę małe równe placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron. Twaróg półtłusty rozgniatam widelcem. Dodaję jogurt, wsypuję cukier i nadal mieszam ciągle ugniatając. W razie potrzeby można dosłodzić. Ser można też przepuścić przez maszynkę, ale my lubimy zwyczajny i tradycyjny twarożek. Bierzemy trzy naleśniki. Na pierwszy smaruję grubą warstwę sera. Przykrywam naleśniczkiem, nakładam masę morelową, przykrywam trzecim placuszkiem. Na wierzch ponownie kładę sporą porcję twarożku i obsypuję borówkami. Smacznego