SUPERPRZEPIS

Łosoś z morelami

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Łosoś z morelami Więcej zdjęć (5)

Łosoś i morele z pysznym sosem pomarańczowo- imbirowym

Składniki:

Łosoś z morelami

 

  • 300g filetu z łososia bez skóry
  • ½ kg moreli
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • Olej
  • Sos:
  • Pomarańcza
  • 50g lekko solonego masła
  • Łyżeczka startego imbiru
  • Szczypta chili w płatkach
  • ½ łyżeczki nasion anyżu
  • Łyżka drobnego cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z morelami
Zaczynamy od zrobienia sosu. Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, imbir, skórkę z pomarańczy, chili i anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Sos podrzewamy, ciągle mieszając, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy pieprzem cytrynowym. Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Patelnię grillową smarujemy odrobiną leju i kładziemy łososia i morele. Włączamy gaz, a po jakiś 10 minutach morele i rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Łososia podajemy z morelami, ciepłym sosem i ryżem ugotowanym na sypko.
Łosoś z morelami
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok
Łosoś z morelami
Sos robimy w rondelku na koniec dodajemy masło
Łosoś z morelami
Łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy
Łosoś z morelami
po jakiś 10 minutach smażenia odwracamy na drugą stronę

Tagi:

sosy beza bezy