Sposób przygotowania:
Łosoś z morelami
Zaczynamy od zrobienia sosu. Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, imbir, skórkę z pomarańczy, chili i anyż. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Sos podrzewamy, ciągle mieszając, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Łososia kroimy na 3 kawałki. Każdy z nich posypujemy pieprzem cytrynowym. Morele przekrajamy na pół i usuwamy z nich pestki. Patelnię grillową smarujemy odrobiną leju i kładziemy łososia i morele. Włączamy gaz, a po jakiś 10 minutach morele i rybę odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Łososia podajemy z morelami, ciepłym sosem i ryżem ugotowanym na sypko.
evita0007