Sposób przygotowania:
Pierogi maślankowe z morelami
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Powoli, mieszając łyżką, dolewać maślankę do momentu, aż mąka pozlepia się i będzie można zagnieść ciasto ręką. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je szczelnie i odstawić na 30 minut. Morele umyć, dobrze osuszyć, usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki (swoje pokroiłam na ósemki). Ciasto niezbyt cienko rozwałkować, szeroką szklanką wyciąć kółka. Na każde kółko nałożyć porcje owoców i posypać je cukrem, skleić formując pierogi. Zlepione, do czasu gotowania odkładać na ściereczkę i przykryć ściereczką. Pierogi włożyć na wrzącą osoloną wodę, od wypłynięcia gotować na wolnym ogniu kilka minut do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco miękkie (można to sprawdzić wbijając widelec w „falbankę”). Zahartować je przez zanurzenie w zimnej wodzie i rozłożyć do wystudzenia na talerzu. Podać polane śmietaną lub jogurtem, posypane trzcinowym cukrem i posiekanymi orzechami. Z tych proporcji wyszły mi 22 pierogi.
zbysiowa
edytaha
Skub na zdrowie :D