Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Francuskie ślimaczki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem brązowego cukru i świeżych moreli.

Francuskie ślimaczki z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ślimaczki z morelami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 duże morele
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z morelami
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Zwinąć niezbyt ścisłą roladę. Ciasto kroić w ok. 1 cm grubości plastry. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując kółka. Morele umyć, pokroić w półplasterki przy okazji usuwając pestki. Kawałki moreli wbić w środki ciastek. Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut, aż ciastka się ładnie zrumienią. Upieczone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Francuskie ślimaczki z morelami
Rozwinięte ciasto francuskie posmarowane rozbełtanym jajkiem i posypane brązowym cukrem.
Francuskie ślimaczki z morelami
Ciasto zwinięte w niezbyt ścisłą roladę.
Francuskie ślimaczki z morelami
Ciasto pokrojone w plastry i ułożone na blasze z papierem do pieczenia.
Francuskie ślimaczki z morelami
Kawałki moreli wbite w środek każdego ciastka.