Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Morele w soku własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Morele w soku własnym

Składniki:

Morele w soku własnym

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Morele w soku własnym
Przygotowujemy dojrzałe owoce, myjemy, przekraja- my na połówki i usuwamy pestki. Morele umieszcza- my w starannie wymytych, osuszonych słoikach, posy- pując cukrem. Odstawiamy na 8-10 godzin aby morele puściły sok. Po tym jak owoce osadzą się na dnie, uzu- pełnić słoiki kolejnymi owocami w cukrze. Tak przy- gotowane morele rozmieszczamy w sterylizowanych wrzątkiem słoikach, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Tagi:

morele owoce