Sposób przygotowania:
Morele w syropieprzygotowanie
Nie piszę dokładnie ile moreli potrzeba na słoik- to zależy od ich wielkości i wielkości słoika, podaje tylko proporcje na zalewę.
U mnie wyszło 5 słoików 3/4 litrowych.
Zagotowujemy składniki zalewy.
Słoje i zakrętki koniecznie wyparzamy i osuszamy !
Całe morele przed włożeniem do słojów wkładam do wrzątku- dosłownie na niecałą minutkę i od razu przekładam do lodowatej wody.
Teraz wystarczy delikatnie chwycić w dłoń i zdjąć w skórkę.
Następny etap jest juz trudniejszy, bo morela będzie nam się ślizgać w dłoni, ale przekrawamy owoc na pół i wyciągamy pestkę.
Układamy beż mocnego upychania, morela jest bardzo delikatnym owocem.
Zalewamy gorącą zalewą.
Oczyszczamy gwint słoików i dokładnie zamykamy.
Pasteryzujemy
słoiki 3/4 litra 13-15 minut, a mniejsze 10 minut.
Ja zawsze odwracam do góry dnem i zostawiam do ostudzenia.
Proste prawda?