elizabeth702

elizabeth702

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Morelowy sos z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Morelowy sos z rodzynkami

Morelowy sos z rodzynkami

Składniki:

Morelowy sos z rodzynkami

 

  • 3/4 szklanki drobno pokrojonych suszonych moreli
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 3/4 szklanki posiekanego kandyzowanego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki świeżych owoców żurawiny
  • 1 kwaśne jabłko

Sposób przygotowania:

Morelowy sos z rodzynkami
Obrać jabłko, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Wymieszać morele z cukrem, rodzynkami i wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Wsypać jajko, żurawinę i skórkę cytrynową. Gotować 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny i ostrą papryką. Podawać na zimno.