Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Morszczuk na szaro i zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

coś dla smakoszy morskich ryb

Morszczuk na szaro i zielono

Składniki:

Morszczuk na szaro i zielono

 

  • 70 dag filetów z morszczuka albo odfiletowana ryba
  • 1 średnia cebula
  • 2 korniszony
  • 20 dag pieczarek
  • 4 dag słoniny
  • 5 dag mąki
  • 3 szklanki rosołu może być z kostki
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub sarepskiej
  • 1/2 lampki czerwonego wina
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta cukru
  • sproszkowana papryka
  • sól

Sposób przygotowania:

Morszczuk na szaro i zielono
Pokrojone w drobną kostkę słoninę i cebulę podsmażamy, a gdy cebula będzie szklista, posypujemy mąką. Następnie delikatnie mieszając, powoli wlewamy rosół, doprawiamy solą, musztardą, papryką, cukrem oraz sokiem z cytryny. Każdy filet kroimy na dość spore kawałki które wkładamy do ugotowanego sosu. Zmniejszyć ogień i gotujemy rybkę kilka minut. Po kilkunastu minutach dodajemy posiekane i uduszone wcześniej pieczarki, pokrojone korniszony oraz wlewamy czerwone wino.

Tagi:

ryba ryby