Sposób przygotowania:
Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winieRyba zapiekana w winie 1
Filety kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki.
Ryba zapiekana w winie 2
Z każdej strony rybę oprószamy solą i pieprzem.
Ryba zapiekana w winie 3
Jedną cytrynę kroimy w cienkie półplasterki.
Ryba zapiekana w winie 4
Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy za pomocą noża.
Ryba zapiekana w winie 5
Orzechy mieszamy z tarta bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ryba zapiekana w winie 6
Z pozostałej cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z winem. Rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Zalewamy winem. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.