Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo ciekawy pomysł na podanie wyśmienitej ryby. Orzechowa kruszona i plastry cytryny nadają temu daniu oryginalności i ciekawego smaku.

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie

Składniki:

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie

 

Sposób przygotowania:

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie

Ryba zapiekana w winie 1

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie
Filety kroimy za pomoca noża na mniejsze kawałki

Filety kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki.

Ryba zapiekana w winie 2

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie
Z każdej strony rybę opruszamy solą i pieprzem

Z każdej strony rybę oprószamy solą i pieprzem.

Ryba zapiekana w winie 3

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie
Jedną cytrynę kroimy w cienkie półplasterki

Jedną cytrynę kroimy w cienkie półplasterki.

Ryba zapiekana w winie 4

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie
Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy za pomocą noża

Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy za pomocą noża.

Ryba zapiekana w winie 5

Filety rybne z plastrami cytryny zapiekane w winie
Orzechy mieszamy z tarta bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami

Orzechy mieszamy z tarta bułką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ryba zapiekana w winie 6

Z pozostałej cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z winem. Rybę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Zalewamy winem. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Obkładamy wiórkami masła. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.