Sposób przygotowania:
Morszczuk w zalewie octowej
1. Mrożone filety rybne rozmrażam. Płuczę, a następnie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy płat kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam solą.
2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.
4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam ziemną zalewą. Zakręcam i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem.
2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.
4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam ziemną zalewą. Zakręcam i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem.