luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Morszczuk zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba smażona,następnie zapiekana z dodatkiem warzyw i ziół. Nie przepadam za rybami, ale ta wersja posmakowała mi jak żadna inna. Polecam!

Morszczuk zapiekany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Morszczuk zapiekany

 

  • 1 kg morszczuka
  • 2 cebule
  • 2-3 pomidory
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • 1 opakowanie przyprawy do ryb
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Morszczuk zapiekany
Rybę rozmrażam na sicie i osączam, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję w kostkę , pomidory sparzam wrzątkiem i usuwam z nich skórę, miąższ kroję w kostkę. Natkę pietruszki sieka. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, rybę wyjmuję i obtaczam w odrobinie mąki i smażę na rumiano z każdej strony. Usmażona przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuje posiekaną cebulą, natką i pomidorami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 min.
Morszczuk zapiekany
Rozmrożoną i osączoną rybę posypuje przyprawą do ryb.
Morszczuk zapiekany
Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu.
Morszczuk zapiekany
Usmażoną przekładam do naczynia żaroodpornego.
Morszczuk zapiekany
Posypuję siekną cebulą, natką pietruszki i pomidorami.