Sposób przygotowania:
Mozarella w aromatycznej salsie
Salsa: Papryczkę chili, bez pestek i szypułki, kroimy w bardzo drobną kostkę. Z dokładnie umytej limonki / cytryny ścieramy część skórki na drobnej tarce. Do chili i skórki dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki / cytryny, a następnie posiekane listki kolendry / melisy / mięty. Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli jest wystarczająco twarde) i natychmiast mieszamy z sokiem, aby nie pociemniało. Dodajemy oliwę, solimy. Salsę mieszamy i częściowo rozdrabniamy widelcem, aby stanowiła w miarę zwartą masę. Podawanie: Część salsy rozkładamy na talerzu, na niej układamy odsączone kulki mozarelli (lub plastry, jeśli mozarella nie była w postaci małych kulek). Resztę salsy układamy na mozarelli. Przybieramy całymi listkami ziół i/lub cieniutkimi paseczkami chilli.