Mozarella w aromatycznej salsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Białe kulki mozarelli w zielono czerwonej salsie, o zaskakującym, świeżym i pikantnym smaku. Wyglądają równie pysznie, jak smakują.

Mozarella w aromatycznej salsie

Składniki:

Mozarella w aromatycznej salsie

 

  • mozarella - najlepiej małe kulki - ok. 300 gr
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 1 limonka lub cytryna
  • 1 świeża papryczka chilli, najlepiej czerwona
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry lub melisy lub mięty (jeden rodzaj ziół do wyboru)
  • opcjonalnie 1 łyżka oliwy
  • opcjonalnie sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mozarella w aromatycznej salsie
Salsa: Papryczkę chili, bez pestek i szypułki, kroimy w bardzo drobną kostkę. Z dokładnie umytej limonki / cytryny ścieramy część skórki na drobnej tarce. Do chili i skórki dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki / cytryny, a następnie posiekane listki kolendry / melisy / mięty. Awokado obieramy, kroimy w kostkę (jeśli jest wystarczająco twarde) i natychmiast mieszamy z sokiem, aby nie pociemniało. Dodajemy oliwę, solimy. Salsę mieszamy i częściowo rozdrabniamy widelcem, aby stanowiła w miarę zwartą masę. Podawanie: Część salsy rozkładamy na talerzu, na niej układamy odsączone kulki mozarelli (lub plastry, jeśli mozarella nie była w postaci małych kulek). Resztę salsy układamy na mozarelli. Przybieramy całymi listkami ziół i/lub cieniutkimi paseczkami chilli.

Tagi:

zioła awokado