Sposób przygotowania:
Mozzarella z ogórkami
Odsączyć gomółki sera mozzarella i pociąć w jednakowe plastry o średniej grubości.Obrać ogórki ze skórki i wydrążyć,aby pozbawić je gniazd nasiennych. Oczyszczone warzywo pociąć w plasterki i oprószyć solą, odstawić na kilka minut, żeby wypuściły sok. Obrać z łupiny główkę czosnku każdy ząbek pokroić w dosyć cienkie plasterki.Starannie opłukać natkę pietruszki,po czym posiekać ją ostrym nożem. W rondelku o grubym dnie rozgrzać masło i krótko przesmażyć na nim ogórki.Następnie osączyć je z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na plastrach mozzarelli. Na maśle, które pozostało po smażeniu, podsmażyć czosnek. Po chwili dodać natkę pietruszki. Smażyć kilka minut,stale mieszając. Przestudzić zrumieniony czosnek i natkę. Skropić octem. Posypać pieprzem i vegetą. Ogórki i ser polać zawartością rondelka.