halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Mozzarella z ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ogórki można przyrządzać na różne sposoby.

Mozzarella z ogórkami

Składniki:

Mozzarella z ogórkami

 

  • ogórki 1/2 kg
  • ser mozzarella 2 gomółki
  • czosnek 1 główka
  • natka pietruszki 1/3 pęczka
  • biały ocet winny 1 łyżka
  • masło 4 łyżki
  • pieprz do smaku
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Mozzarella z ogórkami
Odsączyć gomółki sera mozzarella i pociąć w jednakowe plastry o średniej grubości.Obrać ogórki ze skórki i wydrążyć,aby pozbawić je gniazd nasiennych. Oczyszczone warzywo pociąć w plasterki i oprószyć solą, odstawić na kilka minut, żeby wypuściły sok. Obrać z łupiny główkę czosnku każdy ząbek pokroić w dosyć cienkie plasterki.Starannie opłukać natkę pietruszki,po czym posiekać ją ostrym nożem. W rondelku o grubym dnie rozgrzać masło i krótko przesmażyć na nim ogórki.Następnie osączyć je z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na plastrach mozzarelli. Na maśle, które pozostało po smażeniu, podsmażyć czosnek. Po chwili dodać natkę pietruszki. Smażyć kilka minut,stale mieszając. Przestudzić zrumieniony czosnek i natkę. Skropić octem. Posypać pieprzem i vegetą. Ogórki i ser polać zawartością rondelka.

Tagi:

sery ser ogórki