Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Muffinki bananowo-kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orkiszowe muffinki bananowo-kakaowe. Idealne na drugie śniadanie w domu albo do szkoły czy przedszkola.

Muffinki bananowo-kakaowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki bananowo-kakaowe

 

  • mąka orkiszowa typ 2000 250 gram
  • banan 3-4 sztuki
  • kakao 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • migdały 1/2 szklanki
  • olej 100 ml
  • jajka 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-kakaowe
Banana obrać i włożyć do miseczki. Rozgnieść banany widelcem. Dodać jajko, olej i dokładnie wymieszać. Całe migdały zalać gorącą wodą na ok. godzinę. Migdały obrać ze skórki i zmielić na miałko.

Zmielone migdały dodać do mokrych składników. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do mokrych. Dokładnie wymieszać i gotowym ciastem napełnić foremki na muffinki do 3/4 objętości.

Piec około 20-25 minut w 180 stopniach.
Muffinki bananowo-kakaowe
Przygotowane pogniecione banany z jajkami
Muffinki bananowo-kakaowe
Dodajemy wszystkie inne składniki i mieszamy
Muffinki bananowo-kakaowe
Napełniamy gotowym ciastem foremki na muffinki