sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Muffinki bananowo-orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Banany rozgniatamy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów

Muffinki bananowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki bananowo-orzechowe

 

  • Składniki na 12 muffinek:
  • 235 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 125 g brązowego cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 250 ml jogurtu lub kefiru( u mnie 170 ml jogurtu greckiego + 80 ml kefiru)
  • 100 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 3 dojrzałe banany
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-orzechowe
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Banany rozgniatamy widelcem. W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami. Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku, do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Muffinki bananowo-orzechowe
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki.
Muffinki bananowo-orzechowe
W drugim naczyniu mieszamy roztrzepane jajko z oliwą, jogurtem i bananami.
Muffinki bananowo-orzechowe
Wlewamy suche do mokrych, na końcu dodajemy rozdrobnione orzechy(zostawiamy 2 łyżki orzechów i cukru do posypania). Szybko mieszamy, aby się składniki połączyły.
Muffinki bananowo-orzechowe
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do wysokosci ¾ formy. Pieczemy ok. 25 minut w nagrzanym do 200° piekarniku,