Sposób przygotowania:
Bananowo- orzechowe muffinkiETAP 1
Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i rozgniatamy widelcem.
ETAP 2
Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Ubijamy całość na puszystą masę.
ETAP 3
Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), pokrojone orzechy, rozgniecione banany i wlewamy olej.
Całość ponownie miksujemy, by dokładnie połączyć składniki.
ETAP 4
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek, napełniając je do około ¾ wysokości.
ETAP 5
Banana przeznaczonego do dekoracji obieramy i dzielimy na 12 plasterków. Plasterki skrapiamy sokiem z cytryny. Wykładamy je na wyłożone ciasto, po jednym plasterku na jedną muffinkę. Wierzch babeczek dodatkowo posypujemy krojonymi orzechami.
Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25- 30 minut w 180°C.