SUPERPRZEPIS

Bananowo- orzechowe muffinki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bananowo- orzechowe muffinki Więcej zdjęć (4)

Wykonanie tych muffinek jest proste i szybkie. Jednym słowem idealny deser dla zapracowanych osób, którzy do minimum ograniczają czas spędzony w kuchni.

Składniki:

Bananowo- orzechowe muffinki

SKŁADNIKI

Dodatkowo

  • Banan do dekoracji,
  • Siekane orzechy do posypania po wierzchu,
  • Sok z cytryny,
  • Foremki na muffinki,
  • Cukier puder do posypania do upieczeniu

Sposób przygotowania:

Bananowo- orzechowe muffinki

ETAP 1

Bananowo- orzechowe muffinki
Przygotowujemy potrzebne banany i orzechy

Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i rozgniatamy widelcem.

ETAP 2

Bananowo- orzechowe muffinki
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę

Jajka wybijamy do miski, dodajemy do nich cukier. Ubijamy całość na puszystą masę.

ETAP 3

Bananowo- orzechowe muffinki
Sypkie i płynne składniki dodajemy do ubitej masy

Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę), pokrojone orzechy, rozgniecione banany i wlewamy olej.

Całość ponownie miksujemy, by dokładnie połączyć składniki.

ETAP 4

Bananowo- orzechowe muffinki
Przygotowane papilotki wypełniamy ciastem

Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanych foremek, napełniając je do około ¾ wysokości.

ETAP 5

Bananowo- orzechowe muffinki
Bananem i orzechami wykańczamy wierzch babeczek

Banana przeznaczonego do dekoracji obieramy i dzielimy na 12 plasterków. Plasterki skrapiamy sokiem z cytryny. Wykładamy je na wyłożone ciasto, po jednym plasterku na jedną muffinkę. Wierzch babeczek dodatkowo posypujemy krojonymi orzechami.


Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25- 30 minut w 180°C.