Sposób przygotowania:
Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladąCiasto:
Obrane banany należy podusić za pomocą widelca (niezbyt dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem oraz roztopionym olejem kokosowym.
Natomiast w drugiej misce połączyć mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Wszystkie składniki wymieszać jedynie do połączenia się całości, a następnie do masy wmieszać uprzednio posiekaną (nie na drobno!) czekoladę.
Wypełnianie papilotek:
Metalową formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy napełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).
Muffinki posypać wiórkami oraz kawałkami truskawek liofilizowanych.
Pieczenie:
Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.
gusia1000