Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki są przepyszne, wilgotne i długo pozostają świeże. Ciasto bananowo-kokosowe, rozpuszczająca się w ustach czekolada i do tego lekka słodycz przełamana delikatnym posmakiem truskawek... - rewelacja!

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą

11-12 sztuk:

  • 2 banany (średnie)
  • 80 ml oleju koksowego
  • 50 ml mleka (najlepiej kokosowego, ale może być zwykłe lub inne roślinne)
  • 1 jajko
  • 150g mąki pszennej
  • 30g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru (płaskich)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • 40g czekolady

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą

Ciasto:

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą
Ciasta na muffiny nie należy zbyt długo miksować.

Obrane banany należy podusić za pomocą widelca (niezbyt dokładnie) i zmiksować z jajkiem, mlekiem oraz roztopionym olejem kokosowym.

Natomiast w drugiej misce połączyć mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Wszystkie składniki wymieszać jedynie do połączenia się całości, a następnie do masy wmieszać uprzednio posiekaną (nie na drobno!) czekoladę.

Wypełnianie papilotek:

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą
Truskawki delikatnie przełamują słodycz muffinów.

Metalową formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które należy napełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości).

Muffinki posypać wiórkami oraz kawałkami truskawek liofilizowanych.

Pieczenie:

Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą
Muffinki należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Muffiny piec w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia na kratce.